Hoe zag de Bijweglaan in Bennebroek er vroeger uit? Dat laat bovenstaande foto (van Ons Bloemendaal) goed zien: één auto in de straat, een breed trottoir zonder bomen met keurig straatwerk. Hoe anders is het nu…

Hart voor Bloemendaal heeft afgelopen week een mini-enquête uitgezet. De enquête gaat over de oude essen in de Bijweglaan. De wethouder zei niet zo veel te kunnen ondernemen, want bewoners hadden juist gevraagd deze bomen niet te kappen. Wat vindt Hart voor Bloemendaal? Onze partij is zuinig op bomen. Er wordt in onze gemeente veel gekapt en dat vinden wij zonde. Maar we willen ook niet dat de situatie onveilig wordt.

Wij gingen zelf eens op onderzoek uit. In de Bijweglaan staan op dit moment twee soorten bomen: oudere essen en jongere zuileiken. De essen hebben ‘last van’ wortel opgroei. Het trottoir heeft hiervan te lijden. De gemeente heeft al matjes gelegd bij de essen. Desondanks is het trottoir inderdaad op een aantal plekken behoorlijk hobbelig. Daarnaast is het trottoir niet zo breed en klagen diverse bewoners over auto’s die op de stoep worden geparkeerd. Gevolg: erg weinig ruimte om op het trottoir te lopen en voor diegenen die slecht ter been zijn (of voor ouders met kinderwagens enz.) is de situatie daar niet echt veilig. Op straat lopen omdat het trottoir onbegaanbaar is, dat vinden wij geen goed idee. Wat is wijsheid?

De uitslag van de enquête (stand van 27 februari 2022) hebben wij hieronder weergegeven.

enquete Bijweglaan-HvB

Conclusie:

de meerderheid van de bewoners vindt het tijd dat de essen worden gekapt en het trottoir netjes wordt hersteld. Wij wachten nog een week op meer reacties voordat we een definitieve conclusie trekken. Voor nu zeggen wij:

  • Het trottoir in de Bijweglaan is op een aantal plekken inderdaad niet goed te belopen voor mensen die slecht ter been zijn;
  • Auto’s die op de stoep geparkeerd worden nemen veel ruimte in beslag. Wat doet de gemeente?
  • Op de brug over de Bennebroekervaart staan aan weerzijden auto’s geparkeerd. Daar is het trottoir onbereikbaar. Onveilige situatie.

Wordt vervolgd.

Marielys Roos

Fractievoorzitter Hart voor Bloemendaal

Laatste nieuws: