Foto uit Haarlems Dagblad toen Schneiders werd geridderd. Naast hem Johan Remkes.

Hoe gaat het nu met het formeren van een nieuw college van B&W in Bloemendaal? Het is al enige tijd stil. Beste kiezers, als we het zouden weten, dan zouden wij u daar zeker over vertellen. We hebben één keer direct na de verkiezingen een kopje koffiegedronken met Eelke van Tienhoven (#1) en Aart Werners (#5) van de VVD. Beide mannen hebben geen enkele ervaring in de raad van Bloemendaal. Het was een prettig informeel kennismakingsgesprek en niet een startpunt voor onderhandelingen. Van onze partij waren aanwezig Marielys Roos (#1) en Gerard Metselaar (#2) die beiden gepokt en gemazeld zijn in de Bloemendaalse politiek. Zij hebben zich open opgesteld en aangegeven dat Hart voor Bloemendaal graag wil besturen. Tenslotte is Hart voor Bloemendaal de derde partij van Bloemendaal geworden bij de verkiezingen en uitgeroepen tot de grootste winnaar.

Sinds het koffiegesprek is er niets meer vernomen. Dat heeft ons verbaasd. Maar vanmorgen ontvingen wij opeens een whatsappberichtje van Eelke van Tienhoven die vertelde dat Bernt Schneiders is aangewezen door de VVD als informateur. Nico Heijink, VVD-wethouder van financiën, adviseerde om Schneiders als informateur te benoemen. Zoals bekend was Schneiders enige tijd waarnemend burgemeester. Heijink heeft nog altijd een doorslaggevende stem binnen de VVD en hij heeft laten weten dat hij nog door wil als wethouder.

Open en eerlijk

Schneiders zal met alle partijen gesprekken voeren zo is ons meegedeeld. Wij hebben de VVD zojuist laten weten dat wij het gesprek dat wij voeren met Schneiders in het openbaar willen doen. D.w.z. dat het gesprek live te volgen is via een bandopname net als de raadsvergaderingen. Open en eerlijk is immers ons motto. Geen achterkamertjespolitiek. En ook niet in de beslotenheid een college vormen. Inwoners mogen en horen (te) weten wat onze bespreekpunten zijn.

Inwoners horen niet weer vier jaar in de wacht te worden gezet. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat het vertrouwen in de politiek terugkeert en dat duidelijk is waar partijen voor staan. Sowieso wil Hart voor Bloemendaal dat u weet wat ons doel is. Ons verkiezingsprogramma is helder, maar Schneiders zal ook proberen uit te vinden waar partijen elkaar vinden en wat mogelijke pijnpunten zijn. Wij gaan er zonder meer van uit dat een openbaar gesprek ons niet onmogelijk wordt gemaakt want dat zou betekenen dat in Bloemendaal nog altijd sprake is van ‘oude politiek’.

Marielys Roos

Fractievoorzitter Hart voor Bloemendaal

Laatste nieuws: