Dit nieuwsbericht is vooral een NOODOPROEP aan wethouder De Roy van Zuidewijn Rive van het CDA. Zij is verantwoordelijk wethouder in #Bloemendaal van het sociaal domein en samenleving. Wij vragen haar om haar moederhart te laten spreken. Laat de kinderen niet in de steek!

Trouw schreef op 4 februari 2022: “Kinderen dreigen dakloos te worden door strikt beleid van gemeenten tegenover alleenstaande ouders. Een groeiende groep alleenstaande ouders en hun kinderen dreigen dakloos te worden omdat ze geen voorrang krijgen op een sociale huurwoning.

Alleenstaande ouders en hun kinderen krijgen in twee op de drie gemeenten geen voorrang op een sociale huurwoning. Ook is voor hen geen toegang tot maatschappelijke opvang waardoor een groeiende groep alleenstaanden na een scheiding tussen wal en schip dreigt te vallen. Dit blijkt uit onderzoek van Pointer in samenwerking met platform Gescheiden Wonen. De rondgang van Pointer langs onder meer advocaten en de kinderombudsman laat zien dat regels steeds strikter worden voor alleenstaande ouders met kinderen.

Defence for Children becijferde dat zij de afgelopen twee jaar ruim 100 zaken binnenkregen van kinderen die dakloos dreigden te raken. Tot vijf jaar geleden kwamen dat soort zaken nauwelijks voor.’

In Bloemendaal wonen op dit moment 8 alleenstaande ouders en hun 14 kinderen in het klooster van Dennenheuvel. Wethouder de Roy van Zuidewijn heeft ze per brief op 18 december jl laten weten dat zij op 1 maart 2022 op straat staan. Dit zorgt voor enorme spanningen bij ouders en kinderen omdat zij geen kant op kunnen. De wethouder heeft gezegd dat zij zich moeten voegen bij de crisisopvang in Velserpoort in Haarlem. Dit is voor kinderen onveilig zoals wij eerder al schreven. Onze motie samen met GroenLinks afgelopen donderdag 3 februari is in meerderheid door de gemeenteraad gesteund. De grote landelijke partij VVD heeft zich tegen onze motie gekeerd. Dit terwijl de nieuwe fractievoorzitter Eelke van Tienhoven nog in het Haarlems Dagblad verkondigde dat voor de moeders en kinderen een thuis moet worden geboden in Oldenhove in Overveen. Kiezersbedrog van de VVD? Wij vinden het onbegrijpelijk dat deze grote partij met zo veel bestuurservaring en verantwoordelijkheid kinderen in de kou zet.

Nu is onze noodkreet aan de wethouder gericht: beste Susanne, laat zien dat je een warm hart hebt. Jij bent zelf ook moeder. Wij nodigen je uit om samen met ons kijken in Velserpoort, want dan zie je met eigen ogen dat een moeder hier kansloos is. Laat de bureaucratie voor wat het is, en span je ajb in om ervoor te zorgen dat de moeders en hun kinderen zo snel mogelijk een veilig thuis krijgen. Hier in Bloemendaal kunnen wij wel honderden statushouders opvangen. Dan kunnen we ook onze moeders en hun kinderen niet laten vallen. Laat ook zien dat het gemeentebestuur een warm en christelijk hart heeft.

Hart voor Bloemendaal: #reddekinderen