Hart voor Bloemendaal wil geen AZC opvang op bouwlocaties Park Vogelenzang en Dennenheuvel. Op 16 maart komt het initiatiefvoorstel in stemming. We hebben een volgend persbericht uitgestuurd hierover:

Persverklaring 23 februari 2023

Hart voor Bloemendaal dient voorstel in:

Ontwikkellocaties Park Vogelenzang te Bennebroek en Dennenheuvel te Bloemendaal komen niet in aanmerking voor noodopvang asielzoekers

Hart voor Bloemendaal vindt de realisatie van permanente woningbouw op de ontwikkellocaties Park Vogelenzang en Dennenheuvel echt heel erg belangrijk gezien de hoge woningnood in ons land. De wooncrisis moet met man en macht worden bestreden en dat betekent dat deze locaties wat ons betreft zeker niet in aanmerking komen voor noodopvang van asielzoekers. Maw: daar geen AZC.

De spreidingswet is (nog) niet van toepassing, maar het college heeft vooruitlopend daarop alvast een groslijst gemaakt met potentiële locaties waar noodopvang van asielzoekers kan plaatsvinden. Die groslijst is geheim en wordt pas eind maart 2023 gedeeld met de raad. Daar gaan wij niet op wachten. Momenteel zijn er te veel aanwijzingen dat opnieuw Park Vogelenzang en Dennenheuvel in beeld zijn als noodopvang locaties.

Wat ons betreft gaat dat niet door. Dus zeker geen noodopvang op de bouwlocaties in Bennebroek en Bloemendaal-Noord waar voor tenminste 1/3e deel sociale huur wordt gerealiseerd. Er is ongelooflijk veel vraag naar sociale huurwoningen. Leraren, politiemensen, zorgpersoneel moeten ook in een woning kunnen wonen. We willen geen vertraging meer. Het houdt een keer op. Nu is het de hoogste tijd om die woningen daar ook echt te gaan bouwen. De bevolking rekent op woningbouw en de gemeente moet voet bij stuk houden. Niet toegeven aan het COA en de Minister en Staatssecretaris.

Daarnaast vreest Hart voor Bloemendaal voor schadeclaims van de eigenaren en ontwikkelaars van deze twee locaties. De gemeente kan niet maar aan de gang blijven door beslag te leggen op deze locaties om te voorzien in tijdelijke opvang. Hart voor Bloemendaal wil niet nog meer financiële risico’s. Dat kan de gemeente niet dragen. We hebben Oldenhove als financiële uitdaging. Nog een groot financieel risico kan er echt niet bij.

Park Vogelenzang_HvB_2
Euphrasia op landgoed Dennenheuvel

Marielys Roos

Fractievoorzitter Hart voor Bloemendaal

Laatste nieuws: