Hart voor Bloemendaal wil geen wethouders meer benoemen die van buiten komen. Een wethouder moet wonen in de gemeente Bloemendaal. Dit is ook een wettelijke verplichting. Uitgangspunt is voor ons dat wethouders voeling moeten hebben met wat er leeft in de gemeente. En dat kan niet als wethouders ergens anders wonen, zoals we nu zien bij wethouders Susanne De Roy van Zuidewijn en Henk Wijkhuisen.

Wethouder de Roy woont in Amsterdam, wethouder Wijkhuisen in Velsen. Wij hechten aan het woonplaatsvereiste vooral omdat we in de afgelopen vier jaar hebben gezien wat er gebeurt als wethouders geen voeling hebben met de lokale gemeenschap. Dat leidt tot brokken op grote dossiers. 

Wanneer wethouders in de gemeente zelf wonen, dan doen zij hier hun boodschappen, brengen ze hier hun kinderen naar school, laten ze hier de hond uit, gaan ze hier naar de sportschool enz. Dag in dag uit ontmoeten zij de inwoners en zijn zij ook aanspreekbaar. Dat kan ook lastig zijn, want werk en privé dreigen in elkaar over te lopen. Maar dat hoort nu eenmaal bij het werk. In Noord-Holland zijn er 168 wethouders waarvan 21 buiten de gemeente wonen.

In Bloemendaal hebben wij drie wethouders waarvan er 2 buiten de gemeente wonen. Dat is scheef. Hart voor Bloemendaal kan bovendien niet geloven dat in onze gemeente geen capabele wethouders te vinden zouden zijn. Dat is natuurlijk onzin.

Reiskostenvergoeding

Los daarvan zien we dat het ook nog geld kost als wethouders elke dag op en neer reizen: mevrouw de Roy staat op nummer 2 als het gaat over de reiskostenvergoeding. De afgelopen 3 jaar ontving zij bijna € 7.000 aan reiskosten (ondanks Corona en er veel van huis uit werd gewerkt). Een dure grap dus, zeker als we bedenken dat de bibliotheek flink moet snijden in de kosten en elke EURO kan gebruiken. Wat zou het een mooi gebaar zijn als mevrouw De Roy van Zuidewijn haar reiskostenvergoeding zou doneren aan de bibliotheek!

HD wethouders van buiten 1
HD wethouders van buiten 3

Marielys Roos

Fractievoorzitter Hart voor Bloemendaal

Laatste nieuws: