Praktijkhuis Inspiration in Bennebroek is een inloophuis voor mensen met een eetstoornis, zoals anorexia. Dit huis wordt grotendeels gerund door vrijwilligers. Het Praktijkhuis heeft tijdelijk onderdak gevonden in een van de gebouwen op Park Vogelenzang in Bennebroek. Nu heeft de gemeente het gebouw gevorderd voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne. Daarom is de huurovereenkomst met het Praktijkhuis opgezegd per 1 juni as.

Voor Hart voor Bloemendaal is dit onaanvaardbaar. Gisterenavond tijdens de commissie grondgebied hield de voorzitter van het Praktijkhuis, Asli Hoek, een emotioneel betoog. Zij is ervaringsdeskundige en heeft al vaak moeten meemaken dat prachtige jonge meisjes in de bloei van hun leven zijn gestorven als gevolg van hun ziekte (anorexia). Wij willen dat het Praktijkhuis mag blijven op Park Vogelenzang in de ruimte die nu in gebruik is genomen tot einde van het contract, nl december 2022. Daarna moet er een definitieve locatie worden toegewezen zodat er geen onzekerheid meer bestaat over de toekomst.

Praktijkhuis Inspiration is onmisbaar in de keten van Jeugdzorg en de gemeente had nooit, maar dan ook nooit de situatie zo mogen laten ontsporen. Natuurlijk is de opvang van Oekraïners nodig. Maar het mag niet zo zijn dat als gevolg van deze opvang, kwetsbare jongeren die dringend hulp nodig hebben, de dupe worden van dit beleid van de overheid. Daarom heeft Hart voor Bloemendaal gevraagd om een spoed raadsvergadering. Wij willen het college en dan met name de burgemeester verzoeken om het huurcontract met Praktijkhuis Inspiration over te nemen en te zorgen dat er tot eind dit jaar geen gedoe meer is over huisvesting van deze geweldige organisatie. Dat kan ook gemakkelijk: er is meer dan voldoende ruimte in het gebouw. De vluchtelingen uit de Oekraïne en de cliënten van het inloophuis zitten elkaar beslist niet in de weg. Wij laten kwetsbare mensen met een eetstoornis niet vallen.

Vandaag sprak ik met Asli Hoek, founder van het Praktijkhuis Inspiration:

Marielys Roos

Fractievoorzitter Hart voor Bloemendaal

Laatste nieuws: