Bron: Freepik

Wat heeft Hart voor Bloemendaal allemaal gedaan de afgelopen periode? We nemen u mee op reis door het politieke landschap van de gemeente Bloemendaal. Als eerste noemen we iets dat ons na aan het hart ligt en dat is het bevorderen van kansengelijkheid voor onze kinderen op school.

Behoud van de preventieve logopedie op de basisscholen in Bloemendaal

Wij hebben gestreden om de preventieve logopedie te behouden voor de basisscholen. Maar helaas is het door een bezuinigingsronde gesneuveld. In de raadsvergadering van 24 oktober 2024 dienden we nog een amendement in waarin we probeerden uit te leggen dat preventie beter is dan curatie.

Diverse leerkrachten en schoolhoofden in Bloemendaal deden eerder deze maand een klemmend beroep op de raad gedaan om de preventieve logopedie niet weg te bezuinigen. Leerkrachten hebben het al razend druk. Ze zijn bovendien niet gekwalificeerd om altijd tijdig spraak-en taalproblemen te herkennen bij de zeer jeugdigen en als dat wel lukt, dan komen ouders voor een volgend probleem te staan: hun kind eindigt op een lange wachtlijst van soms wel 8 tot 10 maanden te staan voordat het ‘logopedische hulp’ ontvangt. Intussen staat de ontwikkeling van zeer jeugdigen tijdens die lange wachttijd op dat gebied stil, ontstaan hierdoor mogelijk ernstige sociale problemen, is sprake van pestgedrag enz. Wij hebben met onze fractie bij deze problemen uitgebreid stilgestaan omdat wij contact hebben met logopedisten in de regio die de oproep van leerkrachten onderschrijven. Ook de GGD kan hierin niet voorzien omdat de GGD niet zelf beschikt over logopedisten.

Ons amendement vindt u hieronder. Alleen het CDA en Liberaal Bloemendaal zijn met ons meegegaan en steunden ons in onze vergeefse poging om de wethouder Attiya Gamri op andere gedachten te brengen. Ze bleef vast geloven in haar standpunt terwijl onze buurgemeente Heemstede de preventieve logopedie niet afschaft? Wat maakt Heemstede anders dan Bloemendaal? Dat kon Attiya Gamri niet uitleggen. Dat is zeer te betreuren want de bezuiniging gaat slechts om een relatief klein bedrag. Waarom valt de keuze altijd uit ten nadele van de gemeenschap? Waarom gaat er bijvoorbeeld steeds meer geld naar de afdeling communicatie, naar advocaten en juristen? Waarom staat de portemonnee dan wel wijd open?

Maar zoals gezegd: het is ons niet gelukt. In ons pleidooi hebben we gewezen op het bevorderen van kansengelijkheid en ook op het gegeven dat bijv. kinderen van statushouders maar ook kinderen uit probleemgezinnen extra ondersteuning nodig hebben. Een leerkracht uit Vogelenzang drukte ons op het hart deze kinderen niet te laten vallen.

Hieronder vindt u ons amendement en het artikel uit het Haarlems Dagblad hierover.

Marielys Roos

Fractievoorzitter Hart voor Bloemendaal

Laatste nieuws: