Thessa vd Windt, D66 wethouder van zorg en ouderen in Bloemendaal is als voorzitter van Pro Senectute betrokken bij de verkoop van vastgoed aan Schroders Capital, een investeringsmaatschappij. De transactie leverde volgens NRC EUR 90 miljoen op. De zorg voor ouderen is van de hand gedaan voor niets maar krijgt dus niet het geld mee dat voor de zorg was bestemd. Die 90 miljoen is onttrokken aan de zware zorg waar de vereniging Pro Senectute 100 jaar geleden voor werd opgericht.

Thessa vd Windt verklaart tegenover het Haarlems Dagblad dat ze hierover voordat zij werd benoemd tot wethouder met Ankie Broekers-Knol heeft gesproken. De voormalig burgemeester zou geen probleem hebben gehad met deze transactie. Ook zou Thessa vd Windt dit in het college van B&W hebben gemeld en zou het meegenomen zijn in het integriteitsonderzoek voorafgaand aan haar benoeming. Zoveel maken wij op uit het verslag van deze krant.

Belangrijke vraag is nu of VVD-coryfee Ankie Broekers-Knol de verklaring van Thessa vd Windt kan bevestigen. D.w.z.: is mevrouw Broekers-Knol inderdaad volledig geïnformeerd door vd Windt en heeft zij deze transactie die de zware zorg voor onze ouderen in de gemeente zwaar dupeert, ook echt met Broekers-Knol besproken? Maar ook dan blijven er voldoende vragen over. Wat wist het college nu echt van deze transactie? En in hoeverre leverde dit discussie op over de portefeuilleverdeling binnen het college? Heeft Thessa vd Windt zich bijvoorbeeld onthouden van overleg of discussie binnen het college voor zover dit betrof de ouderenzorg in de gemeente? Waarom kreeg Thessa vd Windt de portefeuille zorg en ouderen toebedeeld toen Attiya Gamri opstapte als wethouder? Thessa vd Windt verklaart bij herhaling tegenover het Haarlems Dagblad dat de transactie waarbij Pro Senectute onder haar voorzitterschap het vastgoed van Wildhoef verkocht aan een beleggingsmaatschappij gebeurde voordat zij aantrad als wethouder. Dit is ook wat Rolf Harder en Bart Vernooij (beiden fractievoorzitter van resp. VVD en D66) tegen het Haarlems Dagblad zeggen. Of met andere woorden: dit is niet relevant voor het functioneren en de geloofwaardigheid van het dagelijks bestuur van de gemeente. Ook deze uitspraak van Thessa vd Windt trekken wij in twijfel. Overal zien we de datum 1 november 2024 staan als de datum waarop het vastgoed werd verkocht. Dat betekent wat ons betreft dat de wethouder hierover niet transparant is en dat ze verzuimd heeft de raad hierover te informeren. Dit had in onze ogen wel moeten gebeuren.

Wij hebben veel vragen. Vanuit het gemeentehuis ontvangen wij geen enkele verklaring. Het college reageert niet. Thessa vd Windt reageert ook niet. Het lijkt ons belangrijk dat zij met een verklaring komt en tekst en uitleg geeft. Boven alles vinden wij dat het geld terug moet naar de zware zorg voor ouderen. Maar daar zal Thessa vd Windt nooit in bewilligen want zij is tenslotte voorzitter van de vereniging Pro Senectute en ze wil de 90 miljoen een andere bestemming geven dan zorg. Op haar hoeven de hulpbehoevende ouderen niet te rekenen, maar zij zit wel in het dagelijks bestuur van de gemeente Bloemendaal en de beide functies zijn dus volstrekt onverenigbaar met elkaar. Intussen is uit de reactie van fractievoorzitter Bart Vernooij van D66 ook gebleken dat zorg voor ouderen bij D66 niet in goede handen is…

Marielys Roos

Fractievoorzitter Hart voor Bloemendaal

Laatste nieuws: