Ons is gevraagd wat inwoners kunnen doen om te voorkomen dat er containerwoningen worden geplaatst op het Akonietenplein en/of bij het Van Verschuer Brantshofje in Bennebroek. Hieronder volgt eerst een korte opsomming en daarna per punt een toelichting.

Actie:

  1. Een brief sturen aan alle fracties in de gemeenteraad met een cc aan B&W;
  2. Verzoek aan griffie de brief op de LIS te plaatsen, d.w.z. Lijst Ingekomen Stukken;
  3. De gemeenteraad vragen om de brief te agenderen voor een behandeling in de commissievergadering grondgebied en/of commissie samenleving;
  4. De fractievoorzitters bellen om standpunt toe te lichten;
  5. Inspreken in de commissie grondgebied en/of samenleving;
  6. Fracties spreken tijdens hun fractievergadering in het gemeentehuis;
  7. Pers benaderen;

Ad 1

De brief kan worden toegestuurd aan de griffie met verzoek om dit direct door te sturen aan alle raadsleden en het college in de cc. Het mailadres van de griffier is: GriffieBloemendaal@bloemendaal.nl

In de brief (of mail) kunt u uw bezorgdheid uitspreken.

Ad 2

Elke maand krijgt de raad een Lijst Ingekomen Stukken (LIS). Gemiddeld 10 keer per jaar is er een raadsvergadering en dan staat de LIS op de agenda als vast agendapunt. Zie 3.

Ad 3

Tijdens de raadsvergadering kunnen fracties brieven die op de LIS staan agenderen. Dat houdt in dat een brief vervolgens in een commissievergadering wordt besproken. Voor het agenderen zijn 9 stemmen van de 19 raadsleden nodig. Een debat in een commissie is belangrijk omdat het onderwerp dan de aandacht krijgt die het verdient en standpunten worden uitgewisseld.

Ad 4

Het is altijd verstandig om volksvertegenwoordigers persoonlijk te spreken. Er zijn 8 partijen in Bloemendaal. Alle namen van de raadsleden en hun gegevens staan op de website van de gemeenteraad: https://gemeenteraad.bloemendaal.nl/organisatie

Wie de fractievoorzitters van de 8 partijen zijn vindt u door naar onderen te scrollen waar de politieke partijen staan.

Ad 5

Eens de 5 weken is er een commissievergadering grondgebied en samenleving. Voor de inwoners is het mogelijk om aan het begin van de vergadering (20.00 uur) in het gemeentehuis te spreken. U krijgt maximaal 3 minuten.  Meer mensen mogen inspreken over eenzelfde onderwerp. De eerstvolgende avond van de commissie grondgebied en samenleving zijn op 21 en 22 mei as. U bent verplicht u aan te melden bij de griffier. Doet u dat aub een dag van tevoren. Na het inspreken kunnen de politici vragen stellen.

Ad 6

Twee keer in de maand op een maandagavond vergaderen de meeste partijen in het gemeentehuis met hun eigen partijgenoten. Dat is het fractieoverleg. U kunt de fracties bezoeken. Dan kunt u face to face uitleggen waar u mee zit. De griffier kan de afspraken organiseren met de fracties. Op een avond kunt u 2 of 3 partijen spreken.

Ad 7

Het Haarlems Dagblad, NH Nieuws en Haarlem 105 volgen de politiek in Bloemendaal.

Partijstandpunt

Onze fractie is tegen containerbouw om de volgende redenen:

De containers zijn geen goede ruimtelijke ontwikkeling;

Containers worden geplaatst met het argument dat het slechts tijdelijk is. Maar de containers blijven 10 tot 20 jaar staan;

De containers zijn bestemd voor statushouders. De mensen wachten echter op een permanente woning en als die beschikbaar komt, dan verhuizen zij en komen er weer nieuwe statushouders. Een containerwoning wordt dus een doorstroomwoning waar vaak wisselingen zijn en dat is niet goed voor de sociale cohesie in het dorp;

Het plaatsen van containerwoningen op een groen speelveldje gaat ten koste van speelgelegenheid voor kinderen. Bovendien is een speelveld of een parkje een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ontspannen. Dat is ongelooflijk belangrijk voor de samenleving. Het openhouden van groene ruimtes is noodzakelijk voor het geluk en welbevinden van onze inwoners, zowel voor jong als voor oud;

Het plaatsen van containers is voor de mensen die daarnaast wonen een aantasting van het woon- en leefmilieu. De mensen die aan het Akonietenplein wonen hebben straks geen uitzicht meer. Dat is erg belastend voor die (veelal oudere) inwoners die daar juist zijn gaan wonen vanwege de rust.

Natuurlijk valt daar ook iets tegenin te brengen. Want de situatie is nu zo dat de gemeente jaarlijks verplicht is om een groot aantal statushouders en nareizigers enz. te huisvesten terwijl het aanbod in de sociale huur volstrekt onvoldoende is en er amper woningen in dat segment worden gebouwd. En dus komt het college met een noodgreep en komen er straks overal containerwoningen want de massale instroom van migranten gaat door. Hoe nu verder?

Akonietenplein Bennebroek_containerwoningen

Wat de toewijzing van sociale huurwoningen betreft is voor Hart voor Bloemendaal de verdere verdringing van andere urgent woningzoekenden niet langer bespreekbaar.

De claim van het Ministerie van Justitie (COA) op onze beperkte voorraad sociale huurwoningen is niet realistisch wegens de blijvend te grote instroom van nieuwe migranten. In het verleden werden woningen door corporaties toegewezen aan statushouders maar wegens de jarenlang volgehouden massale instroom hebben wij nu een serieus probleem dat verdringing het draagvlak uitholt en zorgt voor onvrede en ongelijkheid.

Met de reguliere taakstelling van zo’n 6 tot 10 woningen per jaar houdt het voor ons zo ongeveer op. We kunnen niet 60 woningen per jaar toewijzen aan statushouders en daarom is ons standpunt dat het college bij het Rijk moet aankloppen en eerlijk opbiechten dat het niet gaat lukken. Sowieso moet het college uitstel vragen. Dat doen andere gemeenten ook. Hart voor Bloemendaal is een lokale partij, wij willen in alle redelijkheid onze bijdrage leveren, maar we zijn het tegenover onze kiezers verplicht open en eerlijk te zijn. Containerbouw is niet de oplossing.

Wilt u overleggen, dat kan. U kunt bellen of mailen. Het telefoonnummer: 06-29104329 is van onze fractievoorzitter Marielys Roos. Het e-mailadres is: info@hartvoorbloemendaal.nl

Marielys Roos

Fractievoorzitter Hart voor Bloemendaal

Laatste nieuws: