Volksraadpleging over opvang

Hart voor Bloemendaal maakt zich sterk voor een volksraadpleging. We hebben op 24 september jl aan de wethouder gevraagd om een referendum te organiseren, maar als dat niet gaat op korte termijn, dan is een volksraadpleging of een burgerpeiling, liefst digitaal, ook een goed idee. Er zijn in Nederland tenminste twee gemeenten waar dat momenteel wordt uitgeprobeerd: Steenbergen en Stichtse Vecht. In het NOS journaal van 16 oktober sprak de loco burgemeester van Steenbergen. Hij vond het onverstandig als de gemeente onder druk van het COA zou besluiten tot opvang, zonder eerst de bevolking te raadplegen. Dat zou het draagvlak niet ten goede komen. De gemeenteraad had het laatste woord. En ja, het zou niet zo erg democratisch zijn als de raad zich niet liet leiden door de uitkomst van de volksraadpleging. Immers, raadsleden zijn volksvertegenwoordigers.

Eerder deze week had onze fractievoorzitter Marielys Roos een interview samen met diverse andere politici en schrijver Renzo Verwer in het radioprogramma 1 op Straat, zie de link hierna: http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/2463/2015-10-14 IMG_5142

De meningen over een volksraadpleging liepen uiteen. Verwer noemde het als mogelijkheid om emoties of spanningen te kanaliseren maar vond bovenal dat de regering veel meer de leiding in handen moest nemen. De premier was amper zichtbaar, zo oordeelde hij.

Henk Schell, PvdA fractievoorzitter in Bloemendaal, zag een volksraadpleging niet zitten. Hij vond dat de raad zelf een besluit diende te nemen en ook als dat besluit indruiste tegen de wil van de bevolking, zou de raad die verantwoordelijkheid niet uit de weg mogen gaan. Immers de humanitaire nood was hoog en dat diende voorrang te krijgen.

Rob Oudkerk, interviewer in het programma, vroeg zich af wat er zou gebeuren als alle gemeenten straks nee zouden zeggen tegen het COA.

Dat is een terecht punt natuurlijk. Uiteindelijk ligt de regie in handen van de rijksoverheid. En dat betekent: ofwel de grenzen openhouden en migranten toelaten zonder enige beperking, of toch een bovengrens stellen en voorwaarden verbinden aan wie opgevangen kan worden en wie niet. Tot nu toe wordt door landelijke politici gezegd dat er geen bovengrens is. Met uitzondering van de heer Wilders, die zich dezer dagen in ongekende populariteit mag verheugen. Helaas blijft de discussie daardoor erg zwart wit en ook dat is niet goed voor het ‘kanaliseren van de emoties’ en de terechte zorgen van inwoners van Nederland. Wij vinden dat de rijksoverheid nu snel moet komen met definitieve maatregelen en er voor moet zorgen dat de rust weer terugkeert in ons land. Het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije is intussen nog lang niet rond. Opvang in de regio is niet het wondermiddel waar landelijke en EU politici op hopen. Europa is tot nu toe machteloos. Zoveel is duidelijk.

Wij hopen op rust en kalmte en zien een aanpak als in Steenbergen en Stichtse Vecht als een goed begin,omwille van de beleving en instandhouding van onze democratische rechtstaat. Overigens zouden wij de privacy van de inwoners die de enquête invullen beter willen beschermen. Wij verwijzen naar de manier waarop dat is georganiseerd door het comité GeenPeil.

Voor de enquête in Steenbergen en Stichtse Vecht: http://www.bndestem.nl/regio/bergen-op-zoom/steenbergen/steenbergen-gaat-enqu%C3%AAte-houden-over-opvang-vluchtelingen-1.5343393

http://www.blikopnieuws.nl/2015/233537/gemeenten-steenbergen-en-stichtse-vecht-houden-enquete-naar-draagvlak-opvang

Het artikel van Renzo Verwer in het Parool deze week: http://www.parool.nl/parool/nl/30700/OPINIE/article/detail/4161774/2015/10/12/Het-is-volkomen-logisch-wat-in-Woerden-is-gebeurd.dhtml