Uit de Stuurgroep gegooid

Dit is het laatste nieuws over de Duinpolderweg. Zoals u weet is de zuidelijke variant bij Hillegom afgekeurd en ligt nu de midden variant weer op tafel. Wat precies het ‘midden’ is, dat is een vraag die wij gemakkelijk kunnen beantwoorden. Het midden ligt pal ten zuiden van Bennebroek. Dit dorp is dus met de zuidwesten wind straks zwaar de klos. De geluidoverlast, de stank en de aanzuigende werking van deze snelweg die van de A4 bij Hoofddorp langs Bennebroek scheert: alle ellende komt op het bordje van Bennebroek te liggen. Deels geldt dat ook voor Hillegom, maar deze gemeente heeft de Oosteinderpolder vrijwillig opgeofferd om zo aan de protesten van de inwoners uit het dorp tegemoet te komen. Het motto van Hillegom was meet af aan: prima dat de Duinpolderweg er komt, maar dan wel zo ver mogelijk bij ons dorp vandaan. Het liefst had Hillegom de weg bovenop Bennebroek geplakt. Zo leer je je buren kennen.

We zijn dus weer terug waar we begonnen in 2011 met dien verstande dat de Duinpolderweg niet door het bos zal worden aangelegd. Dat is dan nog een klein lichtpuntje.

Op dit moment wordt er gewerkt aan de planning. Er zijn nog veel vragen: komt er een aquaduct, zal de weg verdiept worden aangelegd, hoe wordt de verbinding met de N208 gemaakt. De aansluiting N208 is gelijkvloers. Over al dat soort zaken wordt straks gesproken binnen de ‘Stuurgroep’. Hierin zitten de wethouders van de betrokken gemeenten plus de gedeputeerde Elisabeth Post. We hoorden afgelopen donderdag tot onze verbijstering dat onze eigen wethouder, Henk Wijkhuijsen, uit de Stuurgroep is geknikkerd. Net op het moment dat wij denken: nu moet er door Bloemendaal intensief worden gepleit voor het beperken van de schade, wordt Bloemendaal de wacht aangezegd. ‘U kunt vertrekken, u bent niet welkom.’

Stuitend en onaanvaardbaar. Dit is vooral te wijten aan de wethouder van de Haarlemmermeer. De heer Reneman, VVD, danst naar de pijpen van mevrouw Post, VVD gedeputeerde van NH die deze weg er doorheen heeft gedrukt. We zijn absoluut ontevreden dat Bloemendaal niet aan tafel zit. Dit is typisch weer een staaltje van regentesk bestuur en dit heeft niets met democratie te maken. Wij hebben wethouder Wijkhuijsen dringend verzocht om terug te keren aan de onderhandelingstafel. Bennebroek is zwaar getroffen. Het kan niet zo zijn dat wij helemaal niks te zeggen hebben.

Zie het filmpje waarin dit nieuws bekend werd gemaakt op 13 december jl tijdens de raadsvergadering: