Sleetje glijden in Bloemendaal?

Op het moment dat we dit schrijven is er nog geen vlokje sneeuw gevallen, maar het vooruitzicht is dat er morgen een dik pak sneeuw gaat vallen in Bloemendaal. En wat is er leuker voor kinderen om heerlijk te kunnen sleeën? Hup, haal die sleetjes maar van de vliering, want die hebben daar de afgelopen jaren staan roesten. En ja, het kopje van Bloemendaal is toch één van de beste plek om naar beneden te roetsjen. Helaas gaat dat feest niet door. Burgemeester Roest heeft het verboden. De burgemeester verwacht een massale toestroom naar het kopje. Het land is in lockdown zegt de burgemeester en hij wil geen ongewenst beeld. ‘Het gezag wordt geacht samenscholingen te voorkomen.

Dus het kopje is verboden terrein voor de sleetjes.

Een volkomen onnodig en overdreven verbod in onze ogen. Op maandag gaan de scholen weer open. Dan zitten de kinderen met z’n allen weer binnen, in de klas. Buiten spelen op zondag 7 februari zou dan onverantwoord zijn? En waar haalt de burgemeester het vandaan dat sprake zou zijn van een massale toestroom naar het kopje van Bloemendaal? Hij denkt het, maar waar blijkt dat uit? Welke gegevens heeft hij hiervoor geraadpleegd? Het is morgen bovendien helemaal geen weer om met de auto de weg op te gaan. Code rood is afgegeven en het reisadvies is: ‘blijf thuis als u niet op pad hoeft’. De mensen zijn verstandig genoeg om dit advies te volgen. Wat ons in dit verbod ook zo tegenstaat is het volstrekte gebrek aan empathie, aan inlevingsvermogen en aan creativiteit. Met een beetje organisatorisch talent was een verbod niet nodig geweest. Vraag de reddingsbrigade om ondersteuning en handhavers om te controleren of er geen massale samenscholing ontstaat boven op het kopje. Geef ook eens een keer een positief signaal af naar de bevolking, want dit zijn geen eenvoudige tijden. Kinderen en ouders zitten al weken samen en een verzetje buiten in de sneeuw is toch wat je ze gunt? Wij wel in ieder geval.

Bloemendaal staat er landelijk weer gekleurd op door dit verbod. Zelfs de #Telegraaf bericht hierover. En communicatief is het ook bepaald onhandig te noemen van de burgemeester. We vragen ons trouwens af: als de burgemeester toch zo verschrikkelijk bang is voor samenscholing en Covid-besmettingen in de buitenlucht, gaat hij dan soms ook een sleeverbod uitvaardigen voor alle andere hellingen, heuvels en glijbaantjes in de gemeente? Samenscholing is tenslotte samenscholing, of dat nu op het kopje of een andere duinhelling gebeurt.

Al met al is Hart voor Bloemendaal dus diep teleurgesteld in onze burgemeester. Het kan nl ook anders. We verwijzen naar de gemeente Hoorn en ook de gemeente Koggenland waar een woordvoerster het als volgt verwoordt: ‘Wij wensen iedereen juist veel schaatsplezier. We sturen wel een berichtje uit waarin staat dat inwoners zich aan de coronamaatregelen moeten houden.’ Zij zegt er vertrouwen in te hebben dat dat gebeurt. Wel zal er handhaving zijn om groepsvorming te voorkomen.

Uit de vele reacties die we hebben gelezen op social media blijkt dat het besluit van de burgemeester op weinig begrip kan rekenen. Een inwoonster verwoordde het als volgt:

Sorry, maar dit gaat veel te ver.  Op deze manier wordt één van de mooiste Bloemendaalse tradities ontnomen van de huidige jeugd die het amper heeft mogen meemaken in de laatste 10-15 jaar, een generatie dus.  Juist nu, met verder zo weinig te doen is, en na maanden van teleurstellingen en lockdowns… Volgens mij hebben we met z’n allen alleen maar de beste herinneringen aan sleeën op de Hoge Duin en Daalse weg in onze jeugd (en in mijn geval ook mijn ouders en grootouders) en moet zo’n prachtige traditie voor de Bloemendalers gewoon doorgaan.  Juíst nu!  Sleeën in de gezonde buitenlucht is zó veel beter dan het gehang binnen voor Netflix en videogames, waar gáát dit over?  Maar dan wel allemaal maandag met z’n allen naar school?  (Ben ik overigens helemaal mee eens).  En dit is geen officieel evenement hè? zoals in de titel van het HD-artikel staat.  Dit is gewoon sleeën op eigen gelegenheid, er is geen begin- en eindtijd en is er ook nooit geweest.  Bloemendalers zijn handig genoeg om dit verder zelf te regelen en afstand te houden.  Gewoon niet strooien door gemeente en hekje aan begin en einde van de weg, klaar.  Ik gun het alle kinderen zo, dit mag niet van ze worden afgepakt….