Park Brederode

MeerenBerg4Vorige week hebben wij Park Brederode bezocht en dan met name het hoofdgebouw, nl het carre van Zocher. Het gaat ons om behoud en renovatie van dit schitterende rijksmonument. Hoe eerder het hoofdgebouw wordt hersteld, hoe beter. Het is de bedoeling dat hierin 44 woningen worden gerealiseerd. Dit is de afspraak die gemaakt is met de gemeente Bloemendaal. Alleen is het hoofdgebouw een enorm complex. Wij denken dat het waarschijnlijker is dat hierin meer woningen worden gerealiseerd dan de oorspronkelijk afgesproken 44. Dat hoeft geen probleem te zijn, mits verkeer en parkeren goed geregeld worden. Van de ontwikkelaar begrepen wij dat er nog ruimte is om 29 extra woningen in het oorspronkelijke hoofdgebouw te realiseren. Dat brengt het totale aantal op 73 woningen. Het zullen, zo begrepen wij, grotendeels herenhuizen worden. Dat is anders dan in de oorspronkelijke opzet, toen het nog over appartementen ging. Herenhuizen die vermoedelijk casco worden opgeleverd. Wie zal het zeggen? Er komen waarschijnlijk op het binnenterrein tuinen bij, zodat elk herenhuis een eigen tuin heeft. Het hoofdgebouw is een stad op zich. Je raakt er niet uitgekeken. Het carre is gebouwd in 1849. De zalen waarin de patienten werden ondergebracht, hadden geen ramen aan de buitenzijde. De psychiatrische behandeling mocht voor de bevolking niet zichtbaar zijn. De patienten werden met een koets via de poort in het hoofdgebouw naar binnen gebacht. Eenmaal binnen, ging de poort dicht en stapten de patienten uit de koets. Al in 1850 werd gestart met de bouw van een noord- en een zuidvleugel. De noordvleugel is, zo begrepen wij, afgebrand. De zuidvleugel wordt op dit moment afgebroken. Dat vinden wij ongelooflijk triest. Deze vleugel heeft de rijksmonumentenstatus. Het was gewoon het beste geweest als deze vleugel was blijven staan. Hierin werden patienten ondergebracht die ieder een eigen kamer hadden. Het bleek met de grote zalen in het hoofdgebouw toch te complex om de patienten goed te behandelen. De zalen in het hoofdgebouw hebben heel hoge plafonds. Beneden wel 7 meter hoog en op de verdieping 6 meter hoog. Daarboven een schitterende kapconstructie, hoewel deze ook deels is aangepast door er een extra verdieping van te maken. Het gebouw is in de afgelopen anderhalve eeuw telkens uitgebreid en verbouwd, waardoor het in een aantal opzichten afwijkt van het oorspronkelijk ontwerp. De zalen hadden wel ramen die op het binnenterrein van het carre uitkeken. Maar daarvan was het onderste deel geblindeerd, zo vertelde de ontwikkelaar ons. Alleen via de bovenlichten kwam licht de zalen binnen. De schoorsteen staat er nog. Die zouden wij ook graag behouden. Het is een landmark en een teken dat deze instelling vroeger zelfvoorzienend was.

Terug naar de zuidvleugel: er is helaas niets meer aan te doen, maar wij begrijpen niet dat er niet een bestemming voor deze vleugel gevonden kon worden. Waarom deze vleugel nu al afbreken? De ontwikkelaar zei nog dat hij de vleugel voorlopig zou laten staan. Eeuwig zonde.

Onder het binnenterrein zou een ondergrondse garage komen. Die garage zal er niet komen, als het aan de ontwikkelaar ligt. De AM wil daar een half verdiepte garage aanleggen. Dit vanwege de bouwkundige constructie van het hoofdgebouw. Dwz: als je diep gaat graven, kan het zijn dat het hoofdgebouw gaat verzakken. Bovendien zit je al snel in het grondwater, zo zei de ontwikkelaar ons. Een halfverdiepte garage met daarboven toch gras zodat het er alsnog mooi uit blijft zien? In de tuin staat een schitterende boom, een plataan. Die moet blijven staan, zo vertelde de ontwikkelaar. Bijzonder is deze boom wel. Maar als de boom blijft staan, waarom dan niet de schoorsteen, of zal die vandaag ook afgebroken worden?

Er is nog heel veel werk aan de winkel voordat het hoofdgebouw af is. Het allerbeste is uiteraard een parkeergarage. Als het niet kan op het binnenterrein, waarom dan niet op de plek in het park waar de noordvleugel vroeger stond? Dat kan niet volgens de ontwikkelaar. Dat moet park blijven. Waar we ons natuurlijk ook zorgen over maken is de loop van de Brederoodse beek. Is deze nog te herstellen zodat de ruine van Brederode weer van voldoende water wordt voorzien? Hieronder publiceren wij foto’s van ons bezoek aan het hoofdgebouw vorige week. De foto bij dit bericht hierboven toont de zuidvleugel die dramatisch genoeg wordt afgebroken vandaag. IMG_1029IMG_1031IMG_1036IMG_1041IMG_1043IMG_1048IMG_1051IMG_1055IMG_1063IMG_1064IMG_1066IMG_1068IMG_1074IMG_1081IMG_1083IMG_1086