Opstandelingen: over vriendjespolitiek en machtsmisbruik

Vanaf donderdag 4 juni volgt elke donderdagavond om 20.30 uur een uitzending van het goed bekeken programma #Opstandelingen van BNNVARA. In deze nieuwe reeks van 6 afleveringen komt ook de gemeente Bloemendaal aan bod met de titel ‘Het Complot va Bloemendaal’, 18 juni as. BNNVARA kondigt het als volgt aan: In deze extra lange aflevering is Sophie in het chique Bloemendaal. De gemeente reageert daar met ambtelijke pesterijen en zwartmakerij wanneer twee Amsterdamse broers er een landgoed kopen. De zaak escaleert en het ene na het andere schandaal komt aan het licht. Als raadslid Marielys Roos vanuit de gemeenteraad probeert om de bestuurscultuur te verbeteren, wordt zij zelf het mikpunt.
Regie: Kees Schaap, research: Jacqueline Maris

Dat het in #Bloemendaal geregeld goed fout gaat, weet Roos als geen ander. En dat betreft echt niet alleen de heikele zaak van de twee gedupeerde eigenaren van de prachtige buitenplaats Elswoutshoek. Sinds #Roos in de gemeenteraad zit heeft zij tientallen meldingen ontvangen van burgers die zich slachtoffer voelen van de gemeente, van burgers die vermalen dreigen te worden tussen de raderen van de overheid. In haar boek ‘Alles is hier geheim‘ schrijft zij over het onnoemelijke leed dat gemeenten aanrichten. Slachtoffers van de overheid schreven haar:

Welke rol speelt de burgemeester eigenlijk? Wat een wanbestuur. Wees eens menselijk!

De ambtenaren kennen ons niet eens. Wij begrijpen niet waarom ze ons haten.’

Het is hier net zo corrupt als in Bloemendaal. Duidelijk een vorm van aantasting door hetzelfde virus.

Ik raad iedere burger aan om niet het gevecht met de overheid aan te gaan. Bij voorbaat een kansloze zaak. Jammer genoeg hebben wij enige ervaring.’

Het is heel goed dat #BNNVARA aandacht besteedt aan het lot dat opstandelingen treft die zich verzetten tegen machtsmisbruik en vriendjespolitiek al is dit voor de gemeente Bloemendaal natuurlijk geen reclame. Veel liever hadden wij gezien dat de gemeente in alle redelijkheid met inwoners omgaat in plaats van willekeur aan de dag te leggen. Helaas laat #burgemeester Elbert #Roest zich in de uitzending niet horen anders dan via een telefoongesprek met een inwoonster waar u een flard van kunt opvangen in de korte preview van de zes afleveringen hieronder. Als er iets is wat de eerste burger van een gemeente hoort te doen, dan is het wel openstaan voor kritiek, luisteren naar de mensen voor wie hij zijn ambt vervuld, empathie tonen en zorgen voor oprechte #verbinding. Anders blijft het woord verbinding een lege huls.