Nieuws over vervolging emeritus hoogleraar Meindert Fennema

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat emeritus hoogleraar Meindert Fennema wordt gedagvaard.  Diverse media berichten hierover vandaag.

NHnieuws: prominent Groenlinks politicus vervolgd voor gijzelingsuitspraak

Haarlems Dagblad: Justitie bevestigt vervolging Aerdenhoutse politicoloog Meindert Fennema

Tegenover NH Nieuws verklaart Fennema dat hij de rechtszaak met vertrouwen tegemoet ziet. Hij wil het ‘drietal’ van Hart voor Bloemendaal onder ede laten verhoren.  ‘En dan kan de burgemeester ook getuigen’.

Deze laatste toevoeging is opmerkelijk. Immers, Fennema verklaarde eerder nog dat hij wist dat de burgemeester was opgesloten omdat hij dat had gehoord van ‘naaste bronnen’. Dat zijn andere bronnen dan het drietal van Hart voor Bloemendaal zelf. 

Fennema in de NPO1 uitzending op 3 maart 2018: ‘Ik heb het gevoel dat de ambtenaren niet meer beschermd worden door de wet. De wet wordt niet meer toegepast. Over deze kwestie die ik net besprak zegt de verslaggeefster van de plaatselijke krant “nou ja, die burgemeester moet tegen een stootje kunnen”. Dus op een gegeven moment wordt de indruk gewekt dat men pas ingrijpt als zijn auto in de fik gestoken wordt en dan ben je verkeerd bezig.’

Het opsluiten van een burgemeester valt beslist niet onder de categorie ‘een burgemeester moet wel tegen een stootje kunnen’.

Wij zijn benieuwd naar de verklaringen van de heer Fennema zelf en zullen dit proces met belangstelling volgen. Het betreft een openbaar proces. De burgemeester heeft overigens face to face tegen raadslid Roos onomwonden gezegd dat hij zich niet herkent in de uitlatingen van Fennema, dat Fennema zelf verantwoordelijk is voor zijn uitspraken en dat hetgeen gezegd is door Fennema Bloemendaal onwaardig is. Geen woord over opsluiten, gijzelen.

Dat zijn drie klip en klare uitspraken van burgemeester Roest. Helaas is dat niet op diezelfde heldere wijze naar de buitenwereld toe gecommuniceerd. In de kieslokalen lag op de dag van de verkiezingen het Bloemendaals Nieuwsblad met de volgende kop. Er is geen hogere wiskunde voor nodig om te beseffen dat deze berichtgeving onze partij veel stemmen gekost.