Op 1 februari 2024 dienden wij onze motie in over grondwateroverlast in Bloemendaal. U kunt de behandeling van deze motie in de raad terugzien via de bandopname: behandeling motie grondwateroverlast in Bloemendaal

Klik op de foto’s voor een vergroting:

De afgelopen maanden zijn wij door tientallen inwoners benaderd met meldingen van schade door de hoge grondwaterstand. De problemen met grondwater deden zich met name voor in Aerdenhout. Dat lijkt vreemd want de huizen liggen boven NAP en bovendien in de binnenduinrand.

Hierover staat in het Grondwaterbeleidsplan van de gemeente het volgende:

Het duinsysteem betreft een groot onverhard gebied waar alle neerslag de bodem in kan zakken. De bodem bestaat er uit zand en de grondwaterstand bevindt zich er op relatief grote diepte (enkele meters onder het oppervlak). De grondwaterstand reageert hier niet direct op neerslag of droogte. Het kan weken tot maanden duren voordat de grondwaterstand stijgt of daalt. Er is vrijwel geen oppervlaktewater of drainage, het grondwater stroomt (langzaam) naar diepere bodemlagen en in mindere mate horizontaal richting de polder of de zee. De grondwaterstand fluctueert over de seizoenen met circa een meter. Hier treedt vrijwel geen grondwateroverlast op.

‘Hier treedt vrijwel geen grondwaterlast op…’ Dat klopt niet meer sinds de duinen vol staan met water. De foto’s tonen dat aan. Deze zijn eind januari jl genomen in het Nationaal Park Kennemerland-Zuid. Fietspaden en voetpaden zijn niet meer bereikbaar. Er is sprake van een extreme vernatting.

HvB_kantoor met waterschade in Aerdenhout

Ondergelopen kelders en souterrains, vocht dat optrekt in de muren, schimmel, het gevaar van opdrijvende kelders, scheuren, deels onbewoonbare woningen enz. Helaas liet de gemeente het tot nu toe afweten. De inwoners die hun problemen meldden werd verteld dat ze zelf verantwoordelijk waren. Dat heeft ons zeer gestoord.

De wethouder stuurde enkele uren voor de raadsvergadering van 1 februari een memo waarin hij vertelde dat sprake was van een unieke situatie. En dus was de gemeente niet aan zet. Alleen bij een structureel hoge grondwaterstand, dwz gedurende enkele jaren achter elkaar, zou de gemeente overgaan tot actie. Kortom: we hebben de wethouder niet kunnen betrappen op daadkracht noch op empathisch vermogen. Het eerste wat je als wethouder hoort te doen is langsgaan bij die inwoners die getroffen zijn door de wateroverlast ipv ze af te poeieren.

In de vergadering hebben wij onze motie met zes actiepunten toegelicht. Gelukkig is de motie door de hele raad aangenomen en moet de wethouder aan de slag. De heer Wijkhuisen zei dat hij de motie omarmde, maar klonk niet enthousiast. Wij hebben gevraagd om de raad op de hoogte te houden want de heer Wijkhuisen mag niet achteroverleunen. Tot nu toe heeft hij de inwoners nl verteld dat het grondwater vanzelf gaat zakken en dat de problemen dan over zijn. Maar is dat wel waar? Klimaatverandering, meer en heviger regenbuien, vernatting van de duinen als strategie van beheerders en waterbedrijven wijst op het tegendeel. Wij hebben de wethouder voorgesteld dat PWN tijdelijk de drinkwaterwinning in de Kennemerduinen hervat. Daarop antwoordde de wethouder dat hij dit voorbarig vond. Eerst zou hij een ‘beeldvormende avond’ met deskundigen organiseren.

Samengevat: de raad deelt onze conclusie dat het de hoogste tijd is voor actie. De wethouder zegt dat hij onze motie gaat uitvoeren. Dat gaan we controleren. We houden u op de hoogte.

Marielys Roos

Fractievoorzitter Hart voor Bloemendaal

Laatste nieuws: