Hoe veilig zijn onze voetbalvelden?

Er zijn veel berichten verschenen in de media de afgelopen twee dagen over de kunstgrasvelden met rubbergranulaat korrels. Deze korrels zouden kankerverwekkende stoffen bevatten. Een gezondheidsnorm voor de velden bestaat nu niet. Maar, volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg gaat het om hogere concentraties ‘dan je vanwege de gezondheid zou moeten willen’. Zie NOS.nl. Op de meest vervuilde velden zouden concentraties van stoffen zijn gevonden die zes keer de norm die geldt voor consumentenproducten overschrijden. Bij meer dan de helft van de velden zijn vier kankerverwekkende stoffen met hogere concentraties gevonden. Sporters komen direct in contact met de korrels en het is ook mogelijk dat korrels in de mond belanden. Het RIVM zegt dat de velden veilig zijn, maar adviseert om kinderen er niet op te laten spelen anders dan sporten (?). Het zou ook beter zijn om na afloop van het sporten te douchen. Hoogleraar van den Berg vindt douchen ook een goed advies.

Wij zijn zeer bezorgd. Zeker ook omdat kinderen op de velden spelen. Fractievoorzitter Roos heeft vandaag de volgende urgente vraag gesteld aan het college:

 

Geacht college,

Nav de laatste berichten via nu.nl en vandaag ook meerdere berichten in de pers hierover, de volgende vraag.

Bent u voornemens om uit voorzorg voorlopig de kunstgrasvelden in Bloemendaal te sluiten (het betreft de voetbalvelden, niet de hockeyvelden). Dit ivm de aanhoudende stroom berichten in de pers en de onrust die hierover is ontstaan over gezondheidsrisicio ivm rubberen korrels op deze velden? Ik begrijp dat meerdere gemeenten geen onnodig risico willen lopen voor inwoners en velden per direct sluiten. Het betreft de rubberen infill-korrels. Deze korrels worden gemaakt van oude autobanden. Hierin zitten stoffen die kankerverwekkend zouden zijn. Ik maak mij hierover grote zorgen en zou daarom graag willen zien dat u hier zo spoedig mogelijk op reageert en dit ook communiceert aan de inwoners van onze gemeente.

Mvrgr,

 

Marielys Roos, Hart voor Bloemendaal

foto afkomstig van BN De Stem