Het jaar 2020

Voor iedereen was 2020 een ongewoon jaar. Het Corona-virus heeft diepe sporen achtergelaten in de samenleving. En ondanks alle tegenslagen hebben mensen toch de kans gezien door te gaan met het dagelijks leven. De manier waarop de bevolking zich door het afgelopen jaar heen heeft geslagen vinden wij meer dan bewonderenswaardig. Ja, natuurlijk zijn er ook gebeurtenissen geweest die minder fraai en zelfs onverantwoord te noemen waren. Maar op de keper beschouwd is het een knappe prestatie dat we ons zijn gaan houden aan de anderhalve meter afstand-regel, dat we zonder al te veel gemopper een masker dragen als we boodschappen doen, dat we de voorschriften volgen die de regering ons oplegt hoe verwarrend die voorschriften soms ook zijn.

Hart voor Bloemendaal heeft in 2020 hard gewerkt voor de inwoners. We hebben moties en amendementen en initiatiefvoorstellen ingediend. We hebben ons ingezet voor meer inspraak en betrokkenheid bij plannen van burgers. We willen Bloemendaal mooi, leefbaar en groen te houden. We willen kwaliteit en geen containerbouw. We willen rechtvaardig en vooral ook openbaar bestuur. Bescherming van natuur blijft ons doel. Beter openbaar vervoer is ook een belangrijk streven. Tegelijkertijd vinden we dat de gemeente zelf best een beetje kan matigen. Sobere financiƫn als het onze eigen gemeentelijke uitgaven betreft, staat bij ons ook hoog op de agenda. In 2021 zullen we ons werk voortzetten en u op de hoogte houden van de actualiteit in de politiek. Dankzij uw steun komen we verder.

Vandaag hield een inwoner onze fractievoorzitter Marielys Roos staande toen zij aan het wandelen was in het bos bij Huis te Vogelenzang met de woorden: ‘Mag ik u zeggen dat ik van u heb genoten het afgelopen jaar? Het spijt me dat ik u stoor, maar dat wilde ik toch even kwijt.’

Kijk, en daar doen we dit allemaal voor. Dit is het allermooiste compliment dat je als volksvertegenwoordiger op 31 december 2020 kunt krijgen. Tot slot nog een persoonlijke noot van Roos om dit bijzondere jaar af te sluiten:

Geachte inwoners, lieve familie, vrienden, en volgers,

Wat valt er nu nog te vertellen over 2020? Het meeste is toch al gezegd maar alsnog… Wij wensen allemaal dat het leven weer zijn normale beloop krijgt, dat we elkaar vast kunnen houden en troosten als dat nodig is, de deur uit kunnen zonder mondmasker, dat we onze bejaarde ouders mogen bezoeken. Dat we de begrafenis van onze dierbaren kunnen bijwonen. Dat we onze angst kwijtraken en de wereld weer mogen verkennen. Maar voor nu is het goed te beseffen dat we er tenminste nog zijn. Dat we geleerd hebben om te gaan met afstand. Dat we toch functioneren al is het digitaal. Dat we bloemen kunnen geven als troost. Dat we vaker kunnen bellen om contact te houden. Dat een masker maar een masker is en thuis weer af kan. En dat alles uiteindelijk overgaat maar dat we vooral ons geluk moeten zoeken in wat dichtbij is. Ik wens iedereen een mooie rustige jaarwisseling, bezinning, en een gezond en gelukkig 2021 toe.

En o ja, voor ik het vergeet: maak die lange lijst met goede voornemens en vergeet alles morgen weer. Want elke dag is een nieuw begin.

Marielys Roos

Bennebroek – Marielys Roos, raadslid in Bloemendaal