Elswout is geen pretpark

Tekent u ook de petitie die Stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland (SBEZK) is gestart om de natuur en de rust op het kwetsbare landgoed Elswout te beschermen?

De gemeente heeft op 10 februari jl bekend gemaakt positief te staan tegenover een grootschalig project op Elswout. In de zomer 2023 worden 40 avonden georganiseerd tbv het muziekfestival Borski. Een enorm evenement met zo’n 700 tot 1000 bezoekers per avond. Dit zijn zo ongelooflijk veel bezoekers dat de schrik ons om het hart slaat. Het evenement zal schade aanrichten aan de natuur en aan het cultuurhistorisch erfgoed. En dat terwijl Elswout zo enorm wordt gewaardeerd juist vanwege de stilte, de rust, de ruimte en de natuur in combinatie met de historie. Want o, wat is Elswout toch een juweel onder de landgoederen van Zuid-Kennemerland. Elswout wordt gekoesterd door een groot publiek. Helpt u SBEZK en tekent u aub de petitie. De link vindt u onderaan dit bericht.

Vanuit Hart voor Bloemendaal zullen we ons uiterste best doen het college en de collega’s in de gemeenteraad te overtuigen dat Elswout niet de plek is om grote evenementen te organiseren. Kleine optredens zijn oké. Maar houd het ajb bescheiden. Bij zo’n 40.000 bezoekers zijn wij ook bang voor alle andere gevolgen: het festival terrein moet worden opgebouwd met alle gevolgen van dien, zoals aan- en afvoer van materialen, er komen toilet voorzieningen, catering, auto’s moeten worden geparkeerd. Waar en vooral hoe gaat dat gebeuren? En de rommel die mensen achterlaten bij een festival… We zijn overigens stomverbaasd dat het college aan de raad liet weten vóór het Borski evenement te zijn op Elswout. Hoe is dat überhaupt mogelijk? Dit is een beschermd gebied, een rijksmonument. Het valt onder Natura 2000, is deel van het Nationaal Park Zuid Kennemerland! College, hoe kunt u dit toestaan?

Wij hopen op steun voor de petitie! Hier kunt u tekenen:

Petitie voor behoud van Elswout, hier geen evenemententerrein!

nb: foto’s zijn van SBEZK