Duinpolderweg en de inspraak

Tja. Er was weer eens een ‘inspraakavond’ afgelopen dinsdag in de Leeuwenhorst. Het grote congrescentrum in Noordwijkerhout. Honderden bezoekers die in- en uitliepen. Inwoners uit de regio die zich over kaarten bogen en zich lieten ‘bijspijkeren’ door ambtenaren. Overal borden met toelichting. ‘Het oorspronkelijke wegennet past niet meer bij het huidige gebruik en de behoefte van weggebruikers. Denk daarbij aan barrieres zoals de ringvaart en de spoorlijn.’

Wat kopen burgers voor dit soort teksten. Wat wordt er bedoelt met het huidige gebruik en de behoefte? Dit lijkt wel een reclame voor een nieuw wasmiddel. ‘Ja, u kunt nu ons wasmiddel gebruiken, want met de andere wasmiddelen werd uw was minder stralend schoon’. Denk aan de barrieres zoals de ringvaart en de spoorlijn! Goed: we denken. …Maar dan? Wat helpt het om aan de ringvaart te denken? Het zijn net die borden bij de Schipholtunnel jaren geleden: ‘denk aan uw lichten!’. Zo’n bord hoort je te vertellen: ‘doe uw lichten aan’.  De ergernis neemt nog verder toe als ze die barriere ‘denken’ te gaan oplossen door al weer een brug aan te leggen over de ringvaart. Ja, maak er nog een barriere bij! In plaats van een tunnel.

Dit soort uitleg dat de inwoners van de streek degradeert tot een stel kleuters, maakt zo’n avond er niet vrolijker op. Maar goed, we hebben het dan weer gehad met de inspraak. Iedere gemeente ligt nu wel zo’n beetje overhoop met een andere gemeente in de regio. Lisse vindt het prima dwars door Hillegom. Bloemendaal wil de weg liefst zo zuidelijk mogelijk. Wat dat is, weet niemand. Dan Hillegom: liefst door de Oosteinderpolder (lees: tegen Bennebroek aan). En ga zo maar door. De Haarlemmermeer: als wij er maar beter van worden. Etc.

Intussen zijn er verkiezingen op komst. Niet toevallig natuurlijk dat we uitgerekend op dit moment met het meest bizarre voorkeursalternatief ooit geconfronteerd worden. Wat betekent dat het na de verkiezingen plotsklaps wordt teruggedraaid. Met als argument: niemand kun je het naar de zin maken en dus hakt de gedeputeerde, mevrouw Post, de knoop door en trekt een streep door het land en kijk mensen, daar komt die snelweg te liggen. Precies waar die altijd al gepland was. Geen gezeur, genoeg gekrakeel, ophouden en nu doorpakken.

 

Zo gaat het. Dat heet democratie. Wij zeggen: let ajb op als u straks gaat stemmen. Bent u voor een doorgetrokken snelweg langs onze dorpskernen, bent u voor het verspillen van 200 miljoen euro aan gemeenschapsgeld, bent u voor meer verkeer door de kernen, voor files, voor stank voor verprutste natuur, voor fijnstof? Dan is het heel simpel: stemt u dan op VVD, CDA, D66 of PvdA. Dit zijn de vier partijen die elkaar in een stevige omhelzing vasthouden in de provincie NH en dit zijn ook de partijen die zich voegen naar de plannen van mevrouw Post. En ja natuurlijk: landelijke partijen zijn landelijke partijen. Zelfs als ze meedoen aan lokale verkiezingen. Dus laat u niet van de wijs brengen. Er zijn partijen voor de Duinpolderweg. En er zijn partijen faliekant TEGEN. Hart voor Bloemendaal is tegen. Laat dat duidelijk zijn.