Containerwoningen in Bloemendaal

Containerwoningen. Toen wij dat woord gebruikten in de raadsvergadering van 17 december, ontlokte dat veel verontwaardigde reacties. Andre Burger van het CDA vroeg zich af wat wij precies bedoelden en de wethouder Susanne de Roy van Zuidewijn-Rive zat ons hoofdschuddend aan te kijken om vervolgens te ontkennen dat er op Blekersveld en op het terrein aan de Westelijke Randweg 1 in Overveen containerwoningen zouden komen. Containerwoningen? Waar hadden wij het in vredesnaam over? Nou… als we even het begrip ‘containerwoningen’ opzoeken via google, dan komt er een complete lijst tevoorschijn. Het is dus echt niet zo dat wij die term hebben bedacht. Heeft het CDA misschien dan toch een beetje last van gewetensnood…? Dit gebeurde dus tijdens de vergadering:

Even terug naar de twee omstreden bouwplannen in #Overveen. De eerste betreft de geplande bouw van containerwoningen op #Blekersveld. En als tweede volgt het bouwplan van #Wibaut, de projectontwikkelaar die containerbouw wil neerzetten aan de Westelijke Randweg 1 (#WR1) voor jongeren. Dat is het plan #1828 (jongeren tussen de 18 en 28 jaar).

Wij vinden containerbouw niet geschikt. Natuurlijk weten wij ook dat veel gemeenten ons zijn voorgegaan. Containerbouw is dikke business voor bouwers. Maar dit past niet bij onze gemeente. Wij kiezen absoluut niet voor die lelijke tijdelijke gestapelde units. Wij kiezen voor kwaliteit. Voor een goede ruimtelijke ontwikkeling. Voor permanente bouw. Voor duurzaamheid. Voor leefbaarheid. Straks wordt er nog gezegd dat een kartonnen doos onder een brug ook als woonruimte kan fungeren. Het lijkt allemaal zo praktisch. Je stapelt een paar van die blokkendozen op elkaar en hup, daar kunnen dan wel mensen in wonen. Dat het mensen zijn die onvoldoende financiƫle middelen hebben en die genoegen moeten nemen met dit soort bouw, dat vergeten de partijen die voorstander zijn van dit soort plannen dan maar even. Het is onze dure plicht om te bouwen voor de toekomst. En dan maar even iets neerkwakken wat maximaal 15 jaar meegaat, dat wil er bij ons echt niet in. Wij zouden wel eens willen weten of mevrouw de wethouder De Roy van Zuidewijn-Rive daar ook voor zou zijn als het haar kinderen betrof. Dat is een eerlijke vraag en daar zouden we liefst ook een eerlijk antwoord op krijgen. En natuurlijk snappen wij heel goed dat jongeren ook recht hebben op woonruimte. Maar laten we dan wel kiezen voor kwaliteit. Dat is onze plicht als volksvertegenwoordigers.

Eens zien welke partijen geen enkele moeite hebben met de zgn. containerbouw:

CDA

D66

GroenLinks

Zelfstandig Bloemendaal

VDB

PvdA

De overige partijen:

VVD heeft de containerbouw op de Westelijke Randweg nog niet echt afgeschoten. Hoewel ze eerst de grote broek aantrokken en vonden dat 1828 echt niet door kon gaan, hebben ze de coalitie willen sparen en het college in het zadel gehouden door het bouwplan voorlopig terug naar de tekentafel te sturen.

De partijen die wel kiezen voor duurzaamheid, kwaliteit en leefbaarheid en een goede ruimtelijke ordening:

 Hart voor Bloemendaal

Liberaal Bloemendaal