Cadeautje

’Op het moment dat iemand jarig is dan neem je een cadeautje mee. Zo ben ik dat gewend, al mijn hele leven…’ De burgemeester heeft besloten en daar heeft het college mee ingestemd, dat de gemeente Bloemendaal voortaan eigen representatieve chocolade tabletten gaat maken die vervolgens worden uitgedeeld. In de categorie leuke dingen voor de mensen. Er worden twee mallen gemaakt en daarmee kunnen de tabletten worden geproduceerd. Op de vraag of dit een kerntaak is van onze gemeente luidt het antwoord ‘ja’. De burgemeester vindt het verantwoord chocolade tabletten uit te delen omdat je daarmee weer eens anders voor de dag komt, origineler, representatiever, leuker, duurzamer etc, dan met een ander cadeautje zoals een kistje wijn. Bovendien zou de choco goedkoper zijn dan wijn.

Los van de vraag of je wijn cadeau moet doen (de burgemeester meent dat dit niet langer verantwoord is), vragen wij ons af waarom de gemeente Bloemendaal in ’s hemelsnaam eigen tabletten moet gaan maken. Wat is er mis met het kopen van een doosje chocolade bij een van onze lokale winkels. We kennen enkele winkeliers die dat met veel plezier aan de gemeente zouden willen leveren.

De heer Roest heeft het altijd over zijn verbindende kracht en de prachtige dorpskernen van de gemeente. Dorpen die in hun eigen kracht staan. Dorpen waar hij meningen in komt ophalen. Enz.

Hij weet ook dat veel winkeliers het moeilijk hebben sinds de opkomst van het internet. De winkelstraat in Bloemendaal zou verbeterd worden. Dat was al beloofd in 2014. Daar is niks van terecht gekomen. Het had dus wat ons betreft voor de hand gelegen dat hij de chocolade bij de eigen winkeliers had besteld. Dat is zo volstrekt logisch, fatsoenlijk en beschaafd, daar hadden we geen woorden aan willen besteden zelfs.

Als de burgemeester zegt dat het maken van chocolade tabletten goedkoper is dan het uitdelen van wijn, roept dat natuurlijk wel de vraag op hoeveel er wordt bespaard. Daar bleef de burgemeester het antwoord schuldig op. Kijk, als het doel besparing is, dan had de gemeente ook chocolaatjes kunnen kopen bij een goedkope supermarkt. Maar ja, de chocolaatjes van de Aldi vindt de burgemeester blijkbaar niet representatief.

Dat wijn niet goed is voor de gezondheid en chocolade wel, dat is weer een ander argument dat niet klopt. Ja, alcohol heeft een negatieve connotatie. Maar chocolade bevat vet en suiker. Het is ook zo flauw om daar telkens maar weer met het opgeheven morele vingertje te wijzen naar wat mensen wel of niet mogen eten of drinken. En als dat echt een motief is, geef dan geen voedsel of drank meer maar gewoon een bosje bloemen. Of, een ander idee: geef een kaart met daarop een persoonlijk geschreven tekst. Dat is tenminste echt een uniek gebaar en heeft alle voordelen in zich gecombineerd.

Doe het eens anders burgemeester en vooral: doe het met het hart. Als je iets met het hart geeft en dan komt er geen representatie aan te pas.